De laatstse dagen
Bogatov (oftewel goededag)
We hebben ongelooflijk mooie dagen gehad. Gisteren een internetkaart gekocht, maar kon niet bij deze site. Ben er nu dus even snel weer.
We zijn vanuit Tiberias naar Ein Gedi gegaan. Een schitterende wadi. Het was heerlijk heet, 38 graden. We hebben in de Dode Zee gezwommen en daar gekampeerd. De volgende dag zijn we naar de Masaada geweest: het winterpaleis van Herodes en door Sjolieten gebruikt als vesting voordat zij werden ingenomen en collectief zelfmoord hebben gepleegd (in de Romeinse tijd). Deze vestiging staat op een berg 300 m. boven de dode zee. Smiddags weer gedreven in de zee, echt bijzonder hoor. Het water is door het zout erg vettig en ja, je drijft...We hebben modder gekocht en ons daarmee ingesmeerd heerlijk. Daarna zijn we naar ons nachtadresje gegaan, maar we vonden dat helemaal niks. Dus zijn we teruggereden naar Jeruzalem. God wat was het daar koud!!!
Woensdag hebben we de toeristische ingen gedaan: olijfberg, getsemane. Getver eigeniljk, ik had het gauw bekeken, want ja echt is het er niet meer naar mijn mening.
Donderdag zouden we met Bart Repko de muur op, maar het was slecht weer. Gelukkig hadden pa en ma een uitstekend alternatief. We hebben geholpen in een gaarkeuken. We hebben gekookt voor de armen hier en voedselpakketten klaargemaakt. Erg leuk en dankbaar werk! 's Middags ben ik met heit de Mea Shearim ingeweest, de joods-orthodoxe wijk. Het is net of loop je in een straat in de periode van voor WOII, want het is echt bijzonder om te zien. Erg leuk. Het had weinig gescheeld of we waren nog in een joodse rel terechtgekomen. Maar omdat ik mijn wandelschoenen niet aanhad, maar een paar slippers vond ik het niet echt verstandig...Oars wiene heit en ik er sekers hinne gien. Want rellen,daar hou ik wel van!!
' s Avonds zijn we gezellig uit eten geweest en zijn vroeg gaan slapen. We waren doodop. Vanmorgen dus maar de muur op. Het is een best bijzonder gebeuren en wat ik er van vinden moet weet ik ook nog niet, maar dat komt vanzelf. Wat ik wel denk is dat Bart Repko daar goed werk verricht. Net zijn we bij het graf van Schindler geweest, je weet wel van die film en dat boek. Hij heeft enorm veel joden geholpen.
Vanmiddag zullen mijn ouders me ongetwijfeld nog veel leuke dingen laten zien, maar wat...dat laat ik maar lekker gebeuren. Morgen weer thuis. Ook lekker. Wat ik in deze week wel geleerd heb is dat Israel een bijzonder land is en de joden een bijzonder volk. Ik denk nu dat ze het wel verdiend hebben om een eigen plekje te hebben. Oh ja..we zijn natuurlijk ook naar Yad Vashem geweest. Ook erg bijzonder, daar wordt je toch weer stil van. Zoveel verschrikkelijks dat het joodse volk is aangedaan. Het is eigenlijk niet te bevatten dat mensen andere mensen zoiets kunnen aan doen. Maar het is gebeurd en laten we hopen en er met ons allen ons best voor doen om het niet weer te laten gebeuren.
En onveilig hier? Ja er gebeurt hier wel eens wat en wat op tv te zien is is ook gebeurd. Maar je merkt er niks tot weinig van, want het is zo plaatselijk. Onveilig heb ik mij hier niet gevoeld. Het voelde alleen maar goed!!!
Tot snel!
Liefs,
Bettina
Mooi verhaal!
Goed dat je weer bijna thuis bent, ik hoor graag je verhalen nog een keer in real life aan!
Tut en een goede reis terug.
Ben blij dat je morgen weer terug bent, heb ik weer iemand waarmee ik kan praten. 10 Dagen tegen de spiegel praten is ook geen porum.
Hey lieve zus,
Fijn dat je het zo mooi hebt gehad
Goede reis terug naar huis
Tut fan dien zuske